Visegrad 2.0: Pyetjet dhe Përgjigjet!

Nëse ju nuk i shikoni pyetjet tuaja të postuara ndjehuni të lire të na shkruani në email:  liridonmustafaj@outlook.com.  Ne do të ju përgjigjemi pyetjeve që mundemi, dhe do të pyesim partnerin tonë të V4 për mendimin e saj gjithashtu, pastaj do ju përgjigjemi direkt ju dhe gjithashtu do te vendosim pyetjen tuaj në faqen tonë të webistit.

Komuniteti i Bazuar në Turizmin dhe Agrokulturën: Aktiviteti 1

Q:  “A ka një tregëtar me shumicë aktiv në Shqipëri?”

A:  (nga Gyorgyi, partneri jonë V4) Pa kontrolluar besoj se nuk ka blerje me shumicë nga prodhuesit në Shqipëri. Tregtarët me shumicë kryesisht punojnë në vendet në zhvillim në Botën e 3-të (pjesë të Afrikës, Azisë, etj). POR ekziston një interes i madh midis prodhuesve të vendeve të zhvilluara (për shembull BE) dhe çertifikimi lokal po rritet. Shqipëria nuk është në Botën e 3-të dhe gjithashtu nuk është një vend i zhvilluar, kështu që kjo është një situatë më e vështirë.

Por ka një proces sesi të sjellësh “fair trade” në Shqipëri. Ndoshta mund të kemi një telefonatë mes nesh për të folur në lidhje me të në mënyrë më të detajuar. Atëherë unë mund t’i ndaj të gjitha kontaktet e mia me ju dhe të dërgoj një e-mail në organet e duhura për të filluar negociatat.

Q: Nëse unë jam duke rritur diçka, si mund të bëj që të certifikohem si prodhues “fair trade”? A është vetëm përmes FLOCERT, apo ka organizata të tjera?

A: (TOKA) Që të jesh i çertifikuar formalisht ju mund të kontaktoni FLOCERT nëpërmjet websitit të tyre: https://www.flocert.net/solutions/standard-assurance/fairtrade-certification/.  Në këtë faqe do të shihni se ata japin një email dhe mirëpresin njerëzit që t’i kontaktojnë ata. Nëse keni nevojë për ndihmë për këtë, ju mund të vizitoni zyrën tonë dhe ne mund t’ju ndihmojmë t’ju shkruani atyre.

(TOKA)  Nëse jeni të interesuar për tregti të ndershme dhe doni të jeni pjesë e rrjetit, mund të bashkoheni me WFTO të cilin mund ta shihni këtu: https://wfto.com/join-us. Unë nuk mendoj se kjo do të thotë që juve ju lejohet të përdorni logon e “fair trade” në produktet tuaja.

Q:  Nëse jam pjesëtar i WFTO, a mund ti vendos logot e fairtrade në produktet / biznesin tim?

A:  (nga partnerja jonë e V4 Gyorgyi,) Ju duhet te ndiqni proçesin e kualifikimit.  Në fund pasi ju jeni pranuar si anëtar i WFTO ju mund të vendosni logon e fairtrade në produktet ose biznesin tuaj.

Q:  A është procesi i regjistrimit të shtrenjtë?

A: (TOKA) Ekziston një kalkulator i tarifave për t’u bashkuar me WFTO këtu: https://wfto.com/join-us  

Q:  A duhet të ketë një komunitet të prodhuesve të fairtrade në mënyrë që të marrin përfitimet e komunitetit (fondet e kthyera në komunitet), apo është kjo e mundur edhe nëse ekziston vetëm një prodhues?

A:  (nga partnerja jonë e V4 Gyorgyi) Zakonisht është i nevojshëm një komunitet. Vendimi përfundimtar është nga organizata certifikuese.

Q:  Cila është mënyra më e shpejtë për të gjetur ndonjë kompani fairtrade afër meje?

A: (TOKA) Ne gjetëm uebfaqen “Fairtrace” që FLOCERT operon, por unë mendoj se mund të hyni në të vetëm nëse jeni një kompani e regjistruar e tregtisë së drejtë?  https://www.flocert.net/fairtrace-login/

A:  (nga partnerja jonë V4 Gyorgyi,) Ju mund të kontaktoni direkt FLOCERT. Per Organizatën WFTO, ju mund të shikoni në websitin e tyre këtu:  https://wfto.com/who-we-are#members’-directory

Q:  Unë kam një ide për një biznes të qëndrueshëm bujqësor. A mund të flas me ju për të?

A:  Një aktivitet i ardhshëm në këtë projekt është të mbështesë njerëzit me ide biznesi. Mënyra më e mirë për të marrë këshilla me të vërtetë të mira në lidhje me idenë e biznesit tuaj është të merrni pjesë në këtë aktivitet.  Na kontaktoni ne tek ky email: liridonmustafaj@outlook.com nëse ju keni dëshirë të jeni pjesë e këtij aktiviteti.

Pyetja: SI MUND TE HAPI NJE “BUJTINE” DHE TE KEM NJE FERME ME PRODUKTE BIO NE BJESHKE?

Përgjigjja: (TOKA): Më vonë në këtë projekt, do të ketë një trajnim për mënyrën e planifikimit të një biznesi – për shembull një bujtinë ose një fermë. Unë mendoj se deri më tani, shumica e njerëzve që kanë bërë biznese sapo filluan të përpiqen të bëjnë punën, por pa ndonjë plan. Për shembull nëse keni dashur të keni bujtinë, vendosni disa shtretër shtesë në një dhomë dhe u thoni të gjithë kushërinjve tuaj se tani keni një bujtinë! Kjo mund të funksionojë, dhe ka funksionuar në Valbonë, Doberdol, etj. Dhe në disa mënyra është mirë, sepse nuk do të duhet të shpenzoni shumë para ose të merrni një rrezik të madh. Gjithashtu biznesi mund të rritet ngadalë. Por sigurisht që ekzistojnë edhe problemet: Ndoshta askush tjetër nuk do të dëgjojë në lidhje me biznesin tuaj, mbase nuk do të dini standardet që pëlqejnë turistët, mbase do të merrni shumë punë gjithashtu, dhe nuk do të jeni në gjendje t’i bëni të gjitha, etj. Ideja e një plani biznesi është që të uleni para se të filloni biznesin, dhe të përpiqeni të mendoni për gjithçka që duhet të dini dhe të bëni përpara se të filloni, për të bërë biznesin më të suksesshëm që mundeni sa më shpejt që të keni mundësi. Prandaj, një plan biznesi do të thoshte: 1. Kjo është pikërisht ajo që dua të bëj: (për shembull): “Dua të hap një bujtine në male, e cila do të jetë në gjendje të strehojë deri në 20 njerëz dhe t’i ushqejë ato me produkte bio dhe tradicionale. Bujtina duhet të rezervohet plotësisht çdo ditë nga qershori deri në shtator. Për më tepër, ne do të ofrojmë shërbime të hipur në kalë dhe rritje të drejtuara, gjithashtu mundësinë për të mësuar aftësi tradicionale si gatimi dhe thurja”. 2. Mendoni se si do ta bëni biznesin tuaj të ndryshëm dhe më popullor sesa bizneset e tjera të ngjashme. Ju duhet të shikoni se çfarë po bëjnë njerëzit e tjerë, dhe çfarë mendoni se mund të bëni ndryshe dhe / ose më mirë. A do të ketë biznes të tjerë të ngjashëm afër jush? 3. Bëni një plan për mënyrën e reklamimit dhe tërheqjes së klientëve. 4. Keni një plan për sa staf ju nevojitet. Ku do t’i gjeni? Sa do t’i paguani? 5. Keni një buxhet! Sa para keni nevojë për të ndërtuar bujtinën dhe për të operuar atë për vitin e parë? I keni këto para apo ku do t’i gjeni? Gjëra të tilla përfshihen në një plan biznesi. Në thelb, para se të filloni të bëni biznes, mund të jeni të sigurt se keni një plan të mirë dhe e dini saktësisht se çfarë do të bëni.

Kur të zhvillojme këtë aktivitet në planifikimin e një biznesi, ne gjithashtu do të postojmë më shumë video dhe detaje rreth asaj se si ta bëni këtë plan, dhe ju mund të shikoni dhe shikoni nëse është i dobishëm për ju. Si gjithmonë, mund të kontaktoni TOKA për ndihmë.

Gjithashtu – Më vonë (me siguri në korrik), ne gjithashtu do të mbështesim 2 persona lokalë që të jenë ekspertë në këshillat e biznesit. Nëse na kontaktoni, ne mund t’ju njoftojmë kur këta njerëz po punojnë dhe ata mund t’ju flasin personalisht për idenë tuaj.

Pyetja: SI TA KUPTOJ NESE KY BIZNES ESHTE FAIR TRADE DHE A MUND TE FLAS ME JU PER KETE?

Përgjigjja: (TOKA): Po me siguri mund të na flisni për të. Gjithashtu në këtë projekt ne do të trajnojmë 2 persona nga Tropoja për të punuar si “këshilltarë biznesi” dhe ata do të jenë të lumtur të ulen me ju dhe t’u përgjigjen pyetjeve. Kjo ishte menduar të fillonte në qershor të vitit 2020, por është vonuar për shkak të situatës së karantinës – por shpresojmë se mund të fillojë së shpejti punën! Ndërkohë jeni të mirëpritur të vini dhe të bisedoni me ne gjithashtu. Ne nuk jemi ekspertë, por mësojmë më shumë gjatë gjithë kohës!

Deri atëherë, do të shihni në videot e Tregtisë së Tregtisë lidhje me faqen e internetit të Organizatës së Tregtisë së Pavarur Botërore (WFTO) dhe faqen e internetit të FLOCERT për t’u regjistruar si një biznes i tregtisë së drejtë. Për shembull, për WFTO mund të shihni këtu https://wfto.com/join-us, procesin për t’u bërë anëtar – d.m.th., ju do të shihni kriteret. Ata gjithashtu kanë një dokument që rendit të gjitha kërkesat, të cilat mund t’i lexoni dhe të shihni nëse biznesi juaj ose produkti përputhen. (https://wfto.com/sites/default/files/WFTO%20Standard%204.1%20-%20interactive.pdf)

Fatkeqësisht ka 40 faqe të gjata dhe në anglisht – por ne do të punojmë për përkthimin e tij në gjuhën shqipe në mënyrë që të kontrolloni nëse biznesi juaj i plotëson standardet. Vini re që për t’u anëtarësuar në WFTO biznesi juaj duhet të ketë qenë i hapur dhe të fitoni para për të paktën 1 vit – me fjalë të tjera nuk mund të bashkoheni me një ide, por vetëm një biznes të vërtetë. Sigurisht edhe nëse ende nuk jeni të hapur, ju prapë mund të shikoni udhëzimet në mënyrë që të planifikoni që biznesi juaj të jetë korrekt me standardet e Tregtisë së Ndershme që nga fillimi!

Pyetja: SI MUND TA MBROJME BIODIVERSITETIN?

Përgjigjja: (TOKA) Kjo është një pyetje shumë e mirë! Në Videon e Biodiversitetit (http://toka-albania.org/voice-for-tropoja-2-0/training-on-community-based-tourism-and-agriculture/biodiversity/)  do të shihni disa përgjigje të shkurtra:

Mënyrat për mbrojtjen dhe ruajtjen e biodiversitetit:

• Legjislacioni qeveritar

• Ruajtja e natyrës

• Ulja e specieve pushtuese

• Restaurimi i habitatit

• Bankat e mbarështimit dhe të farave

• Hulumtim

• Ulja e ndryshimit të klimës

• Blini produkte të qëndrueshëm

Kërcënimi më i madh për biodiversitetin

1. Mbi gjuetinë; Gjuetia tregtare, si e ligjshme, ashtu edhe e paligjshme (copëtimi), është kërcënimi kryesor.

2. Humbja e habitatit / shkatërrimi / copëzimi; Shkaku më i madh i zhdukjes sot. Llogarit rreth 85% të rënies së popullsisë së zogjve dhe gjitarëve. Ndryshimi i habitatit dëmton shumicën e organizmave sepse ato janë përshtatur në një habitat ekzistues. Ndryshimi për shkak të: Pastrimit të pyjeve, Bujqësisë, etj. Shkatërrimi i habitatit ndryshon kushtet e nevojshme për bimë dhe kafshë të veçantë për të mbijetuar.

3. Llojet pushtuese jo-vendase; futja aksidentale ose e qëllimshme e specieve ekzotike në zona të reja. speciet që nuk janë vendas për një zonë të caktuar ndonjëherë mund të përhapet shumë shpejt. Shumica nuk krijojnë ose zgjerohen, por disa jo – me siguri sepse janë “liruar” nga kufizimet e imponuara nga grabitqarët, parazitët dhe konkurrentët e tyre. në botën e sotme të globalizmit, speciet pushtuese janë bërë ndoshta kërcënimi i dytë më i keq për biotën vendase.

  • Ndotja; Ndotja e ajrit dhe ujit; balotazhi bujqësor, kimikatet industriale, etj. ndotja bën dëm serioz dhe të përhapur, por nuk është aq kërcënues sa elementët e tjerë të humbjes së biodiversitetit.
  • Praktikat e bujqësisë intensive; përdorimi i gjerë dhe përqendrimet e pesticideve kimike dhe / ose biologjike. shpesh zona të mëdha toke mbillen me një kulturë të vetme (monokultura) e cila zvogëlon në masë të madhe nivelin e biodiversitetit në atë zonë.
  • Ndryshimi i klimës
  • Aktivitetet minerare

Pyetja: SI MUND TE MARRESH NJE CERTIFIKATE NGA ECOCERT PER NJE BIZNES TE QENDRUESHEM?

Përgjigjja:(TOKA) Në uebfaqen e Ecocert, https://www.ecocert.com/en/contact ju mund t’u dërgoni atyre një mesazh dhe një ekspert do t’ju kontaktojë dhe do t’ju ndihmojë të analizoni nëse produkti ose biznesi juaj janë të përshtatshme për t’u çertifikuar.